:: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum ::

 
 
 

:: Laczkó Dezső ::

Képek Laczkó Dezsőről

 

A veszprémi múzeum arculatát döntően máig is meghatározó Laczkó Dezső (1860–1932) geológus, piarista szerzetes tanár, házfőnök, gimnáziumi és múzeumigazgató, a múzeum első igazgatója sokszínű szakmai és közéleti tevékenységének, életútjának dokumentumai tanulmányozhatók az adatbázisban. Születésének 150. évfordulóján (2010–2011-ben) kiállítással tisztelegtünk emléke előtt.

Miért fontos Laczkó Dezső személye? Miért igyekszünk alakját az emlékév elmúltával is előtérben tartani? Azért, mert a múzeum számára jelképes értékű az a munka, melyet Laczkó Dezső végzett, ahogy működővé tette a közgyűjteményt. Laczkó Dezső magát a múzeumi eszmét képviseli.

A kiállításra készülve számtalan, a múzeum korai éveivel kapcsolatos dokumentumot vettünk kézbe. A múzeumi adattárból kiválasztott 212 kép bemutatja Laczkó Dezsőt, életének helyszíneit, tudományos és muzeológusi munkáját és betekintést ad a korabeli Veszprém életébe.

  • A tartalomjegyzék felsorolja a témaköröket, ezekre kattintva az adatbázis megfelelő részének listáját kapjuk. A listában a képcímek mellett egy kis méretű képet láthatunk.
  • Keresésnél a fő témaköröket választhatjuk ki és megadhatunk egy szót, szövegrészt, amelyet a képek címében szeretnénk megtalálni. Az eredmény a feltételnek megfelelő képekről szóló lista lesz.
  • A böngészés a teljes adatbázist listázza. Ezekben a listákban a kis képre kattintva megjelenik a nagyobb változat a címmel és a hozzá kapcsolódó témakörök megjelölésével.
© Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2012.
© Bárdossy Pál :: :: FREE CSS & XHTML template by kosan - www.arth2o.hu